Generic selectors
Doar potriviri exacte
Căutare în titlu
Căutare în conținut
Post Type Selectors
post
pagină

Cine suntem?

Descoperiți cine suntem și ce ne motivează să facem ceea ce facem.

Importanța Screeningului auditiv neonatal în România

Audiolog-Psiholog Magda Cernea - 27 ianuarie, 2024

Auzul nu este doar un simț ci este o punte de comunicare, învățare și conexiune cu lumea din jur. Menținerea stării de sănătate a auzului joacă un rol esențial în dezvoltarea ființei umane, influențând direct achiziția limbajului, dezvoltarea comunicării și integrarea socială. Dezvoltarea limbajului și a vorbirii, orientarea în spațiu, comunicarea socială, dezvoltarea cognitivă și performanța academică sunt strâns legate de starea auzului.

Studiile arată că pierderile de auz congenitale afectează în medie, aproximativ între 1 și 3 din 1000 de nou-născuți. Fără o depistare și o intervenție precoce, copiii născuți cu deficiențe de auz riscă întârzieri în dezvoltarea tuturor ariilor menționate anterior, ceea ce poate avea consecințe nefaste pe termen lung. În acest context, screeningul auditiv neonatal devine o procedură indispensabilă pentru identificarea timpurie a hipoacuziei.

Screeningul auditiv neonatal este o metodă non-invazivă, rapidă și nedureroasă, utilizată pentru a evalua capacitatea auditivă a nou-născuților. De obicei, se efectuează în maternitate în primele 48-72 de ore de viață.

Depistarea precoce și tratarea adecvată și imediată a problemelor de auz prin tratament medicamenos, protezare auditivă, implantare cohleară, implantare în conducție osoasă, susținute de (re)abilitarea auditiv-verbală, pot preveni întârzierile în dezvoltare și îi pot permite copilului hipoacuzic să își atingă potențialul maxim.

Screeningul auditiv reprezintă o investiție în viitorul copiilor și al societății iar pentru România s-au făcut pași importanți începând încă din anul 2005 prin inițiativa regretatului Prof. Dr. Alexandru Pascu de la I.F.A.C.F – ORL Prof. Dr. Dorin Hociotă din București care a demarat cu un proiect pilot, căruia ulterior i s-a alăturat și societatea civilă reprezentată prin asociațiile de profil.

Programului național de screening auditiv neonatal în România a fost oficializat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 4 din 3 ianuarie 2017. Atunci s-a aprobat protocolul de screening auditiv universal la nou-născuți, standardizând metoda de testare auditivă prin otoemisiuni acustice. Ulterior, Ministerul Sănătății a extins programul de screening auditiv la nivel național. Până în decembrie 2018, programul a fost implementat în 186 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală, asigurând testarea auditivă a nou-născuților la nivel național. Deși la început a fost o provocare, acest program a devenit o prioritate în sănătatea publică, putând oferi fiecărui nou-născut șansa la o viață armonioasă.

Pentru ca acest program să funcționeze la capacitate maximă este nevoie în continuare de campanii de conștientizare în rândul părinților și al cadrelor medicale, de implicarea specialiștilor în programe de formare, de implicarea sectorului public și privat pentru finanțarea echipamentelor și de politici de sănătate adecvate, prin dezvoltarea și îmbunătățirea domeniului audiologiei din România.

Audiolog-Psiholog Magda Cernea

Distribuie pe